Pszenica ozima — jak zaplanować jej wysiew?
Na rynku dostępnych jest wiele odmian zbóż różniących się pod kątem właściwości. Osoba decydująca się na uprawę pszenicy, powinna zdawać sobie sprawę z wielu elementów wpływających na jakość plonów jak np. termin przeprowadzonego zasiewu czy skład gleby. Istotne mogą się okazać umiejętności w zakresie organizacji czasu, ponieważ nie zawsze rolnik będzie w stanie przewidzieć wpływ czynników zewnętrznych jak np. pogoda. Warto pamiętać, że decyzje dotyczące wyboru zbóż uprawnych nie są przypadkowe i wiążą się ściśle z potencjalnym zyskiem dla hodowcy. Eksperci coraz częściej rekomendują wybieranie tych, które są odporne na niskie temperatury, a jedną z najczęściej sianych roślin tego typu jest pszenica mrozoodporna. Co wpłynęło na jej popularność?
Pszenica mrozoodporna — czym się wyróżnia?
Popyt na nią wynika z powszechności produktów otrzymywanych z jej ziaren jak np. chleb, kasza czy makaron. Najpopularniejsza odmiana to pszenica ozima, której wysiew stanowi duże wyzwanie. Wiąże się to z wysokimi wymaganiami dotyczącymi żyzności gleby oraz ilości dostępnej wody i ciepła. Nieprzemyślana organizacja pracy może poskutkować mniejszymi plonami. Jednym z czynników stanowiących zagrożenie to nadmiar wody skutkujący m.in. poważnymi chorobami roślinnymi jak np. fuzarioza liści czy też rdza brunatna. Zaniedbane zboża są również narażone na obecność pasożytów, dlatego dobrym pomysłem okażą się preparaty chroniące przed insektami. Ponadto, należy zwrócić uwagę na rodzaj zakupionych ziaren — nasiona posiadają różne właściwości wpływające na efekt wysiewu. Decydując się na podjęcie zakupu, warto pamiętać o parametrach rośliny takich jak np. wigor określający tempo jej rozwoju. Jak podejść do procesu zasiewu?
Jak wyznaczyć termin siewu pszenicy?
Czynniki atmosferyczne wpływają na siew, dlatego ustalenie korzystnego terminu jest kluczowe, jeśli chcemy osiągnąć jakościowe plony. Warto zwrócić uwagę na to, że w przypadku tego zboża, eksperci wskazują konkretną datę, którą jest wrzesień. Według specjalistów, to optymalny miesiąc do rozpoczęcia prac. Wiąże się to z właściwościami roślin ozimych, które muszą przejść przez proces jarowizacji — oznacza to, że potrzebują okresu niskich temperatur. Wyznaczenie późniejszego terminu może się okazać ryzykowne. W takiej sytuacji rolnik powinien wpłynąć na gęstość siewu poprzez zwiększenie ilości wykorzystanych ziaren, ponieważ w taki sposób mogą zostać zrekompensowane skutki słabszego rozwoju nasion. Warto zwrócić uwagę na to, że przebieg może różnić się w zależności od regionu, z którego pochodzi właściciel terenu. Osoby z północno-wschodniej Polski powinny rozpocząć zasiew na początku, natomiast mieszkańcy Dolnego Śląska na końcu września. Wiąże się to z szeregiem czynników klimatycznych wpływających na urodzaj. O czym jeszcze warto pamiętać podczas uprawy?
Pszenica ozima — o czym warto pamiętać
Podstawą dobrze zarządzanego terenu jest nie tylko odpowiednia organizacja nasion, ale i gruntu, dlatego warto zapewnić swojej ziemi składniki odżywcze. Istnieje wiele procesów jak np. mulczowanie czy poplony, które wpływają na jego jakość. Warto zaznaczyć, że pszenica wyrośnie wyłącznie wtedy, gdy grunt zostanie wzbogacony w próchnicę i będzie miał równomierny dostęp do składników pokarmowych oraz wody. Aby cieszyć się wysokimi plonami, należy zwrócić uwagę na obecność azotu w glebie, ponieważ ten pierwiastek wpływa na prawidłowe formowanie się korzeni i pędów. Choć jakość upraw mocno wiąże się z warunkami pogodowymi, to decydując się na hodowlę, warto uwzględnić jej powszechność. Nie bez powodu pszenica ozima jest obok rzepaku i kukurydzy rośliną, którą najchętniej się uprawia. Krytycznym momentem dla zboża może się okazać okres zimowy, dlatego należy pamiętać o odpowiedniej organizacji czasu. Niezbędna będzie obecność naturalnych nawozów. Osoba nieposiadająca dużego doświadczenia w zakresie rolnictwa może mieć problem z wyznaczeniem konkretnych terminów, dlatego warto skonsultować się ze specjalistą w dziedzinie agrokultury.