Co daje poplon i jaki warto wybrać?
Poplon to nic innego, jak rośliny wysadzane w okresach pomiędzy plonami głównymi, mające pozytywnie wpływać na zawartość składników odżywczych w glebie. Międzyplonami może być wiele nasion, które mają różne wymagania wzrostu, dlatego, aby spełniły swoją funkcję, powinny znaleźć się w podłożu odpowiadającemu ich zapotrzebowaniu. Odpowiednio dobrany rodzaj zbóż bądź roślin wzmocni ziemię, poprawi jej jakość i strukturę, a także wesprze rozwój życia biologicznego w jej wnętrzu. Poplony mogą zostać wykorzystane jako pokarm dla zwierząt np. w formie kiszonki czy siana , bądź w celu przyorania podczas okresu wegetacji jako zielony nawóz lub mulcz, czyli ochronna warstwa roli. Pozostawienie ich na okres zimowy zatrzymuje śnieg, przeciwdziałając spłukiwaniu gruntu oraz wywiewaniu jego. Ponadto powstrzymują wymywanie z niego azotanów znajdujących się w wierzchniej powłoce pola użytkowego. Dobrymi produktami do zasiewu są te charakteryzujące się szybkim rozrostem, a wegetacja nie trwa dłużej niż 60-80 dni. Warto nadmienić, że należy je przeorać, zanim zdążą wydać nasiona, czyli przed kwitnieniem. W tym okresie nadmiernie wysuszają ziemię, po czym zaczynają schnąć i z większym wysiłkiem ulegają rozkładowi.
Od czego powinien być uzależniony wybór międzyplonu?
Gleba nazywana jest żołądkiem ziemi, ponieważ składa się z wielu substancji organicznych, składników mineralnych oraz wody i powietrza. W jej wnętrzu żyje mnóstwo organizmów żywych. Grunt dzielimy na dwa rodzaje: żyzny i mało żyzny. W skład pierwszego zaliczyć można czarnoziemy, mady, gleby płowe, brunatne i rędziny. Do podłoża słabej jakości wchodzą grunty bielicowe, rdzawe, piaszczyste i inicjalne. Występowanie poszczególnych gatunków uwarunkowane jest zarówno położeniem geograficznym, klimatem, jak i ilością próchnicy, organizmów glebowych czy stosunku wodno-tlenowego. Żyzność to zdolność do pobierania składników odżywczych, w tym także wody i tlenu. Istotnym aspektem jest możliwość jej regulacji poprzez odpowiednie zabiegi. Mowa o nawadnianiu, nawożeniu, a także płodozmianie. Sianie odpowiednich odmian upraw pomiędzy głównymi produktami pozwala na zwiększenie wydajności gruntu. Poplon na słabe gleby przywraca substancje pokarmowe i niezbędne mikro elementy do ziemi, w której później będą rosnąć wybrane gatunki roślin. Jako międzyplonsprawdzą się te z małymi wymaganiami terenowymi.
Jakie rośliny sprawdzą się najlepiej na słabych glebach?
Facelia należy do gatunków niepotrzebujących wiele do wzrostu. Wysiewać można ją już wczesną wiosną. Natomiast łubin żółty i wąskolistny w krótkim czasie wytwarza wiele zielonego nawozu, a także wyrasta w każdym rodzaju podłoża. Podobnie jest z gorczycą białą, która zalicza się do roślin ścierniskowych i nadaje się jako pokarm dla zwierząt oraz nawóz. Warto również wspomnieć, że zapobiega rozwojowi szkodników, np. mączniaka czy mątwika i niektórych chorób w glebie. Wyka jara daje zarówno nasiona poplonowe, jak i międzyplon. Podobnie jak łubin rośnie szybko i zapewnia spore ilości zielonej masy. Dzięki temu międzyplony zwiększają różnorodność niewielkich stworzeń, np. dżdżownic i mikroorganizmów pozytywnie wpływających na żyzność ziemi. Powinno się dodać, że wyka uzupełnia ją o niezbędny do rozwoju azot, dzięki umiejętności jego wiązania. Jest jednak mniej odporna na szkodniki oraz grzyby niż pozostałe poplony. Koniczyna biała z rodziny bobowatych kooperuje prawie z wszystkimi podłożami i ma wiele zastosowań. Sprawdza się jako pasza dla zwierząt, ale należy do kłącz miododajnych, przy czym wysiana w terminie daje dobrej jakości zielone wsparcie.
Niezwykle skutecznym i zbilansowanym sposobem jest sianie mieszanek np. strączkowo-zbożowych. Są to trzy bądź więcej gatunków roślin, które spełniają wszystkie warunki poplonowe, poprawiają pojemność wody i strukturę ziemi na gruzełkowatą w glebach lekkich. Choć wiele osób może zastanawia się, jakie nasiona na poplon trzeba wykorzystać, warto sprawdzić, czego potrzebuje poszczególny grunt, jakich wartości mu brakuje i czy np. niezbędna będzie wysokojakościowa pasza w postaci późniejszej sianokiszonki. Dla niektórych rolników obsiewanie pola między sezonami to obowiązek, ponieważ działa odchwaszczająco i hamuje proces wyjałowienia roli. Liczne badania dowiodły, że uprawa międzyplonu w optymalnym terminie sprzyja większym plonom ziarna.