
Pszenica ozima IS PRIMATOR
NowośćPSZENICA, KTÓRA PROWADZI PLON
• Oścista
• Pszenica klasy E/A to odmiana jakościowa, która łączy cechy pszenicy elitarnej (E) i jakościowej (A), charakteryzująca się bardzo wysoką jakością ziarna
• Dojrzałość - Super wczesna
• Mrozoodporność – Średnio wysoka
• Zdolność krzewienia – Średnio wysoka
• Wysokość roślin – 85-95 cm
• Na gleby – Średnie
• Odmiana przeznaczona do produkcji pszenicy o najwyższej jakości piekarniczej
• Osiąga dobre wyniki również w warunkach wymuszonego przez niedobór wody dojrzewania
• Odmiana nalewająca ziarno we wcześniejszym okresie, z reguły przed nastaniem letnich upałów
• Dzięki swojej wczesności daje stanowisko pod siew rzepaku ozimego a jej uprawa umożliwia optymalizację zbioru w okresie żniw
• Średnia MTZ 39-41 g
Plon ziarna:
• Średnia intensywność uprawy (nawożenia) – 7,9-9,9 t/ha
• Wysoka intensywność uprawy (nawożenia) – 8,9-11,7 t/ha
Jakość piekarnicza (technologiczna) – E/A (7-8)
• Zawartość białka – 13-14%
• Zawartość glutenu mokrego – 26-31%
• Liczba opadania – 365-420 sec
• Stabilność liczby opadania – Wysoka
• Masa objętościowa (gęstość) – 795-815 g/l
Wysiew:
• Optymalny termin wysiewu – 25.09-15.10
• Warunki optymalne – 450-500 roślin/m2
Odporność na choroby (w skali 1-9):
• Mączniak prawdziwy – 7,0
• Kompleks plamistości liści – 7,0
• Rdza brunatna – 8,0
• Żółta rdza pszenicy – 6,0
• Choroby podsuszkowe – 7,0
• Fuzariozy kłosów – 7,0
