Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Nasiona zbóż
obrazek

Pszenica ozima IS PRIMATOR

Nowość

PSZENICA, KTÓRA PROWADZI PLON

Właściwości:

Oścista

• Pszenica klasy E/A to odmiana jakościowa, która łączy cechy pszenicy elitarnej (E) i jakościowej (A), charakteryzująca się bardzo wysoką jakością ziarna

• Dojrzałość - Super wczesna

• Mrozoodporność – Średnio wysoka

• Zdolność krzewienia – Średnio wysoka

• Wysokość roślin – 85-95 cm

• Na gleby – Średnie

Zalety:

• Odmiana przeznaczona do produkcji pszenicy o najwyższej jakości piekarniczej

• Osiąga dobre wyniki również w warunkach wymuszonego przez niedobór wody dojrzewania

• Odmiana nalewająca ziarno we wcześniejszym okresie, z reguły przed nastaniem letnich upałów

• Dzięki swojej wczesności daje stanowisko pod siew rzepaku ozimego a jej uprawa umożliwia optymalizację zbioru w okresie żniw

• Średnia MTZ 39-41 g

Plon ziarna:

• Średnia intensywność uprawy (nawożenia) – 7,9-9,9 t/ha

• Wysoka intensywność uprawy (nawożenia) – 8,9-11,7 t/ha

 

Jakość piekarnicza (technologiczna) – E/A (7-8)

• Zawartość białka – 13-14%

• Zawartość glutenu mokrego – 26-31%

• Liczba opadania – 365-420 sec

• Stabilność liczby opadania – Wysoka

• Masa objętościowa (gęstość) – 795-815 g/l

 

Wysiew:

• Optymalny termin wysiewu – 25.09-15.10

• Warunki optymalne – 450-500 roślin/m2

 

Odporność na choroby (w skali 1-9):

• Mączniak prawdziwy – 7,0

• Kompleks plamistości liści – 7,0

• Rdza brunatna – 8,0

• Żółta rdza pszenicy – 6,0

• Choroby podsuszkowe – 7,0

• Fuzariozy kłosów – 7,0