Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Nasiona zbóż
obrazek

Pszenica ozima IS BELLEVUE

Nowość

SIŁA POLA W KAŻDYM KŁOSIE

Właściwości:

• Oścista

• Pszenica klasy E to elitarne ziarno o bardzo wysokiej wartości przemiałowej i wypiekowej

• Dojrzałość - Wczesna

• Mrozoodporność – Wysoka 

• Zdolność krzewienia – Wysoka

• Wysokość roślin – 90-100 cm

• Na gleby – Średnie

Zalety:

• Odmiana przeznaczona do produkcji wysokojakościowego ziarna na terenie całej Polski

• Bardzo dobrze znosi bardzo niskie temperatury w przypadku bezśnieżnych zim

• Odmiana bardzo dobrze toleruje siew po zbożach

• Stabilność plonowania oraz parametrów technologicznych

• Średnia MTZ 44-46 g

Plon ziarna:

• Średnia intensywność uprawy (nawożenia) – 8,2-9,8 t/ha

• Wysoka intensywność uprawy (nawożenia) – 9,5-11,9 t/ha

 

Jakość piekarnicza (technologiczna) – E (7-8)

• Zawartość białka – 14-15,3%

• Zawartość glutenu mokrego – 30-35%

• Liczba opadania – 375-420 sec

• Stabilność liczby opadania – Wysoka

• Masa objętościowa (gęstość) – 780-810 g/l

 

Wysiew:

• Optymalny termin wysiewu – 01.10 – 25.10

• Wczesny siew/Wysoka zdolność kiełkowania – 400-450 roślin/m2

• Warunki optymalne – 430-480 roślin/m2

• Późne siewy/Niska zdolność kiełkowania – 500-550 roślin/m2

 

Odporność na choroby (w skali 1-9):

• Mączniak prawdziwy – 6,8

• Kompleks plamistości liści – 6,4

• Rdza brunatna – 6,4

• Żółta rdza pszenicy – 7,9

• Rdza zbożowa – 7,5

• Choroby podsuszkowe – 7,2

• Fuzariozy kłosów – 7,0

• Wirusy (BYDV, WDV) – 7,0