
Pszenica ozima IS BELLEVUE
NowośćSIŁA POLA W KAŻDYM KŁOSIE
• Oścista
• Pszenica klasy E to elitarne ziarno o bardzo wysokiej wartości przemiałowej i wypiekowej
• Dojrzałość - Wczesna
• Mrozoodporność – Wysoka
• Zdolność krzewienia – Wysoka
• Wysokość roślin – 90-100 cm
• Na gleby – Średnie
• Odmiana przeznaczona do produkcji wysokojakościowego ziarna na terenie całej Polski
• Bardzo dobrze znosi bardzo niskie temperatury w przypadku bezśnieżnych zim
• Odmiana bardzo dobrze toleruje siew po zbożach
• Stabilność plonowania oraz parametrów technologicznych
• Średnia MTZ 44-46 g
Plon ziarna:
• Średnia intensywność uprawy (nawożenia) – 8,2-9,8 t/ha
• Wysoka intensywność uprawy (nawożenia) – 9,5-11,9 t/ha
Jakość piekarnicza (technologiczna) – E (7-8)
• Zawartość białka – 14-15,3%
• Zawartość glutenu mokrego – 30-35%
• Liczba opadania – 375-420 sec
• Stabilność liczby opadania – Wysoka
• Masa objętościowa (gęstość) – 780-810 g/l
Wysiew:
• Optymalny termin wysiewu – 01.10 – 25.10
• Wczesny siew/Wysoka zdolność kiełkowania – 400-450 roślin/m2
• Warunki optymalne – 430-480 roślin/m2
• Późne siewy/Niska zdolność kiełkowania – 500-550 roślin/m2
Odporność na choroby (w skali 1-9):
• Mączniak prawdziwy – 6,8
• Kompleks plamistości liści – 6,4
• Rdza brunatna – 6,4
• Żółta rdza pszenicy – 7,9
• Rdza zbożowa – 7,5
• Choroby podsuszkowe – 7,2
• Fuzariozy kłosów – 7,0
• Wirusy (BYDV, WDV) – 7,0
